fbpx
Kujdes personal

Menopauza ju shton kilet? 4 hormonet, përveç estrogjenit që meritojnë vëmendjen tuaj tani!

Shumë gra pasi arrijnë në këtë pikë, janë në një betejë përsa i përket menaxhimit të shëndetit dhe hormoneve të tyre. Është e rëndësishme të mbani mend se menopauza është një proçes normal dhe se femrat janë të dizajnuara për të hyrë në këtë fazë pas arritjes së një pike të caktuar në jetën e tyre.

Menopauza nuk është një problem pasi ajo ka për qëllim t’ju mbajë gjallë dhe mirë për aq kohë sa të jetë e mundur. Shumë gra ankohen se sapo arrijnë këtë fazë, ato e kanë shumë të lehtë të fitojnë peshë për shkak të yndyrës në rritje.

Ndërsa kjo është shumë e zakonshme, është e rëndësishme të kuptohet se vetë menopauza nuk është përgjegjëse për shtimin e peshës. Hormonet janë shkaku. Është e rëndësishme të theksohet se estrogjeni nuk është i vetmi hormon që kontribuon në këtë proçes. Hormonet tona kërkojnë një balancë shumë specifike si një ndryshim në çdo nivel hormonal (stresi, ekuilibri i gjakut dhe hormoni i seksit) mund të çojë në një çekuilibër në të gjithë hormonet në trup.

Këto përfshihet insulina kortizoli, hormonet e tiroideve, dhe leptini.
Insulina

Insulina është hormoni përgjegjës për uljen e qarkullimit të sheqerit në gjak. Për t’u siguruar që nivelet e insulinës janë të balancuara, është e rëndësishme të konsumojmë një dietë të ulët në karbohidrate.
Kortizoli

Kortizoli është hormoni ynë i madh i stresit i cili lirohet nga gjendrat e veshkave. Ajo funksionon duke rritur nivelet e sheqerit në gjak, duke i lejuar qelizat e trupit të kenë mjaft “karburant” në dispozicion për të kryer funksionet e tyre që kërkojnë energji.
Hormonet tiroide

Hormonet tona tiroide diktojnë sa energji mund të prodhojnë qelizat tona. Kur rritet niveli i tiroides, ajo tregon qelizat tona të djegin më shumë karbohidrate dhe yndyrna për të prodhuar energji qelizore
Leptini

Leptini është një hormon i prodhuar nga qelizat tona të yndyrës, i dërguar për ti treguar hipotalamusit (pjesë e trurit tonë) se ne jemi të ngopur. Me kalimin e kohës, niveli i lartë i sheqerit në gjak dhe nivelet e larta të fruktozës mund të çojnë në rezistencën e leptinës. Kjo me mund të na bëjë të besojmë se nuk jemi të ngopur, kur në fakt jemi.

Qëndroni aktiv sa më shumë të jetë e mundur. Ushqimi dhe tretja janë një komponent i rëndësishëm për të mbetur të shëndetshëm. Ushqimet e zgjedhura me kujdes ju ndihmojnë të mbani nën kontroll nivelet e sheqerit në gjak dhe kështu të balanconi hormonet tuaja.

Aliexpress WW
Summer Trends: Hot Elements & Popular Color Floral, Mesh, Polka Dots, Star & Moon, Tie-dyed, Leopard... More to Explore May 14-June 3

Më të lexuara

Aliexpress WW
To Top