fbpx
Dieta Shqip

Dieta Atkins e Kim Kardashian

Nje nga dietat me te mire njohura si dhe me te reklamuara qe synon ne uljen e karbohidrateve. E krijuar nga Dr. Robert Atkins ne 1960 per te uljen vete peshen e tij dhe me studime te ndryshme nga ana e tij ne mjeksi. Mbasi kuroi mbi dhjetra mijera paciente Atkins publikoj librin e tij me te cilen arriti shume popullaritet ne USA.

Atkins tregoi dy nga shkaqet kryesore e te qenit te shendosh obese (eng. obesity) ne USA 1 -nga karbohidratet sic jane sheqeri, mielli, dhe shurupi me fruktoze te larte e misrit si dhe 2- trans fat si ne vajrat e perpunuara duhen eliminuar.

Atkins limiton karbohitradet me qellim qe metabolizmi te ndryshoje nga djegia e glukozes ne djegien e proteinave dhe dhjamit. Ky proces quhet liposys dhe hyn ne perdorim kur trupi harxhon djegien karbohidrateve.

Fazat e Dietes
1- Induksioni
Kjo eshte faza me e veshtire ku karbohidratet e marra jane te limituara ne 20 gram net ne dite (gram karbohidrate minus gram fiber) nga te cilat 12-15 gram duhet te vijne nga sallatat jeshile apo perime te tjera. Ushqimet e lejueshme jane me nje sasi te caktuar mishi, peshku, vezesh, 4 oz djath, gjalp dhe vajra perimesh. Kafeina eshte e lejueshme me limit nese nuk te jep neps ose te shkakton ulje te sheqerit ne gjak.
Kjo faze tregon humbjen e peshes me te madhe mbasi shifet diferenca ne 5-10 pounds ne jave por nuk eshte e rralle kur induksioni perdoret dhe me aktivitet fizik gjithashtu.

2-Ulja e peshes ne vazhdimesi
Kjo faze ngrin nivelin e marrjes se karbohidrateve por e mban ne nivelin ku humbja e peshes ndodh. Marrja e karbohidrateve rritet nga 5 gram net ne jave. Kjo faza zgjat derisa ti te kesh arritur brenda 10 pounds (4.5 kg) peshen e deshirushme. Ne javen e pare duhet te shtohen sa me perime ne liste.

3-Mirmbajtja e djetes
Ketu karbohidratet shtohen nga 10 gram net ne jave. Kyci ketu eshte gjetja numrit maximal te karbohidrateve qe mund te hash cdo dite pa rritur peshen tende.

4-Mirmbajtja ne vazhdimesi
Kjo faze eshte krijuar qe personi te vazhdoje ne zakonet e krijuara ne fazat e me perparshme.

Atkins u be shume e njohur ne vitet 2003-4 ku 1 ne 11 persona ne Ameriken e Veriut ishte ne diete. Nga popullariteti i dietes shume firma falimentuan dhe shume te tjera hapen linja te reja me ulje karbohidratesh si psh. Coca Coli nxori C2, Pepsi-Cola nxori ne treg Pepsi Eddge.

Aliexpress WW
Summer Trends: Hot Elements & Popular Color Floral, Mesh, Polka Dots, Star & Moon, Tie-dyed, Leopard... More to Explore May 14-June 3

Më të lexuara

Aliexpress WW
To Top